Jiwa dan Raga

De Body en Mind van Indische en Molukse tradities.

De connectie met het Indische en Molukse erfgoed.
Door verschillende indische vechtsport Silat-stijen. Pidjit (massage), meditatie, eten en kunst maken we de connectie terug met de indische en Molukse roots. Een hele week, weekend of dag komen we te samen en focussen we op de verschillende aspecten van onze rijke cultuur.

Jiwa dan Raga-Lichaam en geest

Programma

2023

2024

2023

Pencak Silat -Tong Tong Fair
Zondag 10 sept 
Doelgroep: alle leeftijden

Pencak Seni
Zondag 29 okt 13.00 -15.00
Doelgroep: kinderen vanaf 14 jaar en volwassenen

Kun Tao Silat 
Zaterdag 11 november 10:00 -12.00
Doelgroep: volwassenen

Pidjit
Zaterdag 16 december 10:00-1200
Doelgroep: volwassenen en ouderen

2024

Tenaga Dalam – Meditatie
Zondag  21 jan 13.00-15.00
Doelgroep: volwassenen en ouderen

Pencak Silat
Zondag 25 febr 13.00 -15.00
Doelgroep: kinderen vanaf 14 jaar en volwassenen

Kun Tao Silat
Zaterdag 16 maart 10.00-12.00
Doelgroep: volwassenen

Pencak Seni
Zondag 14 april 13.00-15.00
Doelgroep: alle leeftijden

Pidjit
Zaterdag 18 mei 10.00-12.00
Doelgroep: adolescenten en hun (groot)ouder

Tenaga Dalam – Meditatie
Zondag 23 Juni 13.00-15.00
Doelgroep: kinderen t/m 12 jaar en adolescenten

Indonesische vechtvlieger-dag 
Zaterdag 13 juli 10:00-16:00
Doelgroep: alle leeftijden; kinderen tot 6 jaar met ouder/begeleider

Retraite: Jiwa dan Raga -week
2-9 augustus

Doelgroep:

Hele week met overnachting – volwassenen,

Weekend zonder overnachting – alle leeftijden,

Doordeweekse dag(en) zonder overnachting – vanaf 16 jaar.

Informatie over de verschillende workshops en/of activiteiten

Om elke doelgroep (kinderen tot en met ouderen, fitte en minder fitte mensen) deel te kunnen laten nemen worden sommige thema’s van de workshops herhaald. De meeste activiteiten zijn als volgt opgebouwd:

1. Eerste half uur uitleg over de traditie waarin kennis wordt doorgegeven over de activiteit

2. 1,5 uur beoefening van de activiteit onder begeleiding van een of meer trainers en/of instructeurs.

Wil je deelnemen?

· Voordat je je opgeeft voor een of meer workshops raden we je aan om eerst goed te kijken voor welke doelgroep betreffende workshop is.

· Maak gebruik van het inschrijfformulier op deze website of stuur ons een mail: jiwadanraga@meerbewegenmaastricht.nl

Praktische zaken:

 Locatie:

Behalve de retraite-week worden alle activiteiten worden gehouden in het gebouw van Stichting Moetiara Maloekoe, nl. in de dojo van EQuilibrium Maastricht, gevestigd te Godefridus van Heerstraat 38, 6227 RJ Maastricht

Kosten:

· Kosten van de 2 uur durende
workshops:
– 10 euro per workshop
– Kinderen tot 16 jaar: 5 euro.

· Kosten van de Indonesische Vlieger-dag,
van 10 – 16 uur (incl. materiaal, lunch en drinken):
– 25 euro
– Kinderen tot 16 jaar: 7,50 euro.

· Kosten van de retraite – week:
– Programma en kosten worden nog bekend gemaakt; we kunnen wel alvast vertellen dat je of kunt kiezen om aan de hele retraite-week deel te nemen of dat je ervoor kunt kiezen om 1 of meer dagen te komen van 10 – 18 uur, incl. een warme lunch met een Indisch-Moluks tintje.

De inhoud van de workshops en/of activiteiten:

Pencak Silat-workshop

In deze workshop ontvangen deelnemers eerst uitleg wat Pencak Silat is, de geschiedenis van Pencak Silat en een korte introductie over waar Pencak Silat uit bestaat zoals dat het gaat om zelfverdediging en spiritualiteit. Voor de jongeren gaan we dan typische Pencak Silat basisoefeningen doorgeven zoals gevechtsstanden, aanvalsoefeningen, verdedigingsoefeningen. Voor ouderen maken we het iets complexer en geven we ze ook basistrainingen in wapenoefeningen zoals hoe je moet draaien met een wapenstok.

Pencak Silat Seni -workshop

 In deze workshop geven we eerst een introductie in wat wordt bedoeld met Seni. We leggen uit dat het de kunst betreft van Pencak Silat die uitgevoerd via sierlijke (maar effectieve) gevechtsbewegingen. Voor de kinderen geven we ze oefeningen hoe ze zich sierlijker kunnen voortbewegen zoals het sierlijk draaien van handen, hoofd, en het bovenlichaam. Voor de ouderen geven we een intro in de Kembangan: de gevechtsdans in de Pencak Silat en geven een simpele oefening daarin.

Kun Tao Silat-workshop

 In deze workshop geven we eerst een introductie wat wordt bedoeld met Kun Tao Silat en een klein stukje ontstaansgeschiedenis. Bij deze stijl wordt er gewerkt met drukpunten van het lichaam. De stijl bestaat uit het treffen van deze drukpunten. De bewegingen zijn kort en direct en worden hoofdzakelijk uitgevoerd door de handen. Daarbij is het noodzakelijk om stabiel te staan, dus daar wordt veel aandacht aan besteed tijdens de training. Om te kunnen treffen is er veel kennis nodig over de drukpunten en als deze geraakt worden, dan is de specialiteit van deze stijl dat ze ook weer middels pidjit hersteld kunnen worden. De stijl kan ook worden uitgevoerd met wapens zoals de karambit of korte stok of speer. Dus in een workshop kan hier ook mee getraind worden.

Tenaga Dalam/meditatie-workshop

In deze workshop geven wij eerst informatie over wat Tenaga Dalam inhoudt. We leggen uit dat dit de geestelijke kant betreft van bijvoorbeeld Pencak Silat. We gaan dan verschillende typische Tenaga Dalam oefeningen doen zoals ademhalingsmeditatie-oefeningen. Voor kinderen leren we ze vooral concentreren op hun ademhaling en leggen uit dat zo’n concentratie ook goed kan zijn voor school en thuis. Voor ouderen geven we ze ook oefeningen in ademhalings- en inbeeldingsmeditatie waarin ze bijvoorbeeld dienen te oefenen in het lang vasthouden van een beeld met de ogen dicht.

Pidjit-workshop

In deze workshop geven wij informatie over wat Pidjit inhoudt op lichamelijk en spiritueel gebied. Allereerst leren we hoe we onszelf kunnen prepareren voordat we starten met pidjit/massage. Vervolgens leren we hoe we elkaar respectvol aan kunnen raken.

We bieden twee verschillende soorten workshops aan:

1. t.b.v. de training: het overdragen van kennis als een soort van eerste hulp bij ongelukken tijdens een training. Bij fysiek contactsport kunnen nl. blessures ontstaan.

2. inter-generationeel aanraken: de jongeren brengen zelf hun (groot)ouder, tante, oom, bung of usi mee en leren dan hen te masseren in de schouder- en nekregio.

Indonesische vecht-vliegerdag.

 Op deze dag zullen verschillende workshops gegeven worden door vrijwilligers o.l.v. de curator van Vlieger-museum Ommen, dhr. R. Simons. De deelnemers leren hoe ze Indische (vecht-)vliegers kunnen maken. Een kunstenares zal de workshop ‘vliegers beschilderen’ begeleiden en daarna gaan we o.l.v. de begeleiders gaan ‘vecht-vliegeren’.

Jiwa dan Raga-week:

Een hele week of een hele dag (meerdere dagen mag ook) alleen maar tijd besteden aan het oefenen met mensen die allemaal bezield zijn van de verschillende Silat-stijlen, Pidjit, meditatie en van alles (art, eten) wat te maken heeft met het Indische en Molukse erfgoed.

Iedereen die een beetje hiervan heeft geproefd tijdens de eerder georganiseerde workshops kan zich nu laten onderdompelen en kan zo de verdieping ingaan o.b.v. de docenten die ze al ontmoet hebben en ook nog andere Silat-docenten uit Nederland en Indonesië. Wij nodigen speciaal voor deze week twee grootmeesters Pencak Silat uit Indonesië uit om ons verder te onderwijzen in hun Pencak Silat – stijl.

Hoe ziet zo’n retraite-week eruit?

· We gaan naar een locatie in Zuid-Limburg, waar de deelnemers in retraite kunnen gaan voor 7 dagen of

· Je besluit om één of meer dagen te komen van 10 – 18 uur, je kunt dan met ons programma meedraaien en luncht gezellig met ons mee.

· Elke middag wordt er een warme lunch aangeboden met een Indisch – Moluks tintje. En op een van de dagen zal er ook een kookworkshop gegeven worden.

· Het programma loopt van 7 uur ’s ochtends tot 21 uur; minstens 6 uur training per dag onder begeleiding van een of twee trainers en daarnaast ook tijd om zelfstandig je eigen training te doen of juist met anderen te gaan oefenen.

· Het dagprogramma is heel divers en bestaat uit het beoefenen van de verschillende Silat-stijlen, Pidjit, meditatie en de filosofie achter deze leefstijl. Er zullen wellicht ook nog workshops gehouden worden waarin we gaan koken en/of met kunst/art aan de gang gaan.

Later zal hierover nog meer informatie komen…ben je geïnteresseerd?  Volg ons dan via deze website en onze socials:

Contactformulier

     

    Met dank aan het vfonds